Vanaf de leeftijd tussen de vier en zes maanden kun je rustig aan beginnen met het geven van fijngemaakte hapjes voor jouw kindje. Gestoomde groenten zoals wortel, pastinaak, doperwt, bloemkool en eigenlijk alle andere groenten kun je fijn pureren en door de tijd heen steeds minder pappig prakken om aan jouw kindje te geven. Naarmate de tijd vordert kun je hieraan ook wat gekookte aardappel, rijst, witvis en wat kip toevoegen. Ook deze ingrediënten maak je uiteraard fijn genoeg om makkelijk te kunnen eten en in te slikken. Door zelf babyhapjes te maken van een schepje groente en andere ingrediënten van jouw eigen maaltijd bespaar je aanzienlijk op het kopen van eten in potjes. Natuurlijk voeg je geen zout en specerijen of kruiden toe. Houd het zo puur mogelijk!

Niet te moeilijk doen met babyhapjes

Maak het jezelf niet te ingewikkeld bij het bereiden van babyhapjes voor in de koeling of in de vriezer. Jouw kindje weet niet of je een recept hebt gevolgd of niet. Rare combinaties bestaan dus eigenlijk niet. Denk aan banaan met spinazie, wortel met een spruitje en andere vreemde combo’s. Wil je de groenten wat zoeter maken zonder suiker? Rooster ze dan even in de oven voor je ze fijn prakt. Bij groenten als wortelen, pompoen en tomaten maakt dit de groenten zoeter. Je kunt wat bruinbrood weken en toevoegen aan het hapje voor wat extra vezels.

Drinken bij het eten van jouw kindje

Probeer jouw kindje zoveel mogelijk te laten wennen aan het drinken van puur kraanwater. Je hoeft echt geen sapjes en drankjes met smaak- en zoetstoffen te maken om jouw kindje goed te laten drinken. Wil je toch een sapje geven? Leng het sap dan aan met water. Hoe minder jouw kind al jong went aan zoetigheid, des te beter! Niet alleen voor het lichaam zelf, maar ook voor het gebit is dit een echte aanrader.

Over op echt eten!

Vanaf de leeftijd van zo’n zeven of acht maanden schakel je over op het echte eten voor jouw kindje. Van babyhapjes ga je over naar combinaties van groenten met een bron van eiwit en vul je dit aan met bijvoorbeeld aardappel, couscous of rijst. Ook bijvoorbeeld een soepje met rijst is perfect! Wissel veel af en laat jouw kindje kennismaken met zoveel mogelijk smaken. Zo kweek je gezond gedrag met betrekking tot het eten van gezonde groenten en fruit!

Babyhapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *