Interim management

Het interim management van een bedrijf heeft vaak een complexe klus te klaren. Het aangaan van een interim management project vraagt om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Hier komt meer informatie over deze projecten.

 

Specialisatie is heel belangrijk

Interim management staat de laatste jaren meer onder druk nu gemeenten besloten hebben om het inhuren van externe expertise zoveel mogelijk te beperken. Het kiezen voor interim management heeft echter ook voordelen. Ze maken gemakkelijk de minder populaire beslissingen en er is geen wachtgeld. Ben je interim manager en vrees je dat je steeds minder gevraagd wordt in de toekomst, kies dan voor specialisatie of voor iets relatiefs nieuws als lean training om zo meer kansen te creëren. 

 

Hoe het echt zit

Weet dat als je interim management aangaat, je heel goed moet opletten wat er allemaal gebeurt en je moet continu kijken naar de eventuele gevolgen. Denk er goed over na en besef dat de werkelijke situatie altijd anders is dan dat het bestuur je voorgespiegeld. Wees sceptisch en zorg dat je informatie boven tafel krijgt. Zorg ook altijd dat de opdracht die je als interim manager meekrijgt een reële opdracht is en of die opdracht eigenlijk wel goed geformuleerd is. Stap dus niet zomaar overal in. Er wordt immers veel van interim management verwacht. Vanaf de eerste minuut moet je er dus staan, en dan is het handig als je wel iets met de branche hebt en het geen ver-van-mijn-bed-show is omdat je je dan minder betrokken kan voelen bij de opdracht. Om goed interim management te kunnen uitvoeren is kennis van de organisatie, kennis van de sector en kennis van de materie nodig. 

 

Leer leven met weerstand

Als jij aangesteld wordt als interim, dan krijg je altijd te maken met weerstand. Ga in ieder geval altijd in gesprek. Vaak verdwijnen dan uiteindelijk de problemen. Vaak is het goed om nieuwe afspraken te maken met de verschillende partijen. Anders blijven ze maar verwijzen naar afspraken die met je voorganger gemaakt zijn. Durf ook om eerder gemaakte afspraken te herzien. Een goede interim manager heeft bovendien verschillende manieren van leiding geven en kan zijn manier van communiceren aanpassen aan zijn omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *